Logga in

Wiklunds driver nytt Bygglogistikcentrum i Uppsala

I takt med att det startats allt fler stora byggprojekt i Uppsala har transporterna till och från byggarbetsplatserna ökat kraftigt. Med Uppsala bygglogistikcenter, Uppsala BLC, vill kommunen samordna godsflödet och minska antalet byggtransporter i staden. Främst är det transporter med mindre mängd material som logistikcentret tar hand om. De bilarna får inte köra in till byggarbetsplatsen utan måste lämna av godset på logistikcentret.

 

– Vi samlastar sedan allt gods i vår elhybridlastbil och transporterar sedan det till de olika byggprojekten. Det minskar både miljöpåverkan och förbättrar arbets- och boendemiljön vid byggområdena, säger Christian Wall, Wiklunds platschef på bygglogistikcentrumet. Han tillägger att bilar med full last kör direkt till bygget och att alla fordon måste vara bokade i leveransplaneringssystemet för att komma in på projektområdet.

Prognosen är att transporterna ska minska med 40–50 procent vid full drift, vilket kraftigt minskar utsläpp av klimatgaser, partiklar och kväveoxider.

– Vi är glada för att för att Wiklunds kunde åta sig uppdraget att driva logistikcentret och vara en långsiktig partner. Det är en seriös och marknadsledande aktör som driver utvecklingen framåt inom både bygglogistik och förnyelsebara drivmedel för transportsektorn, säger verksamhetsledare Elin Skogens från Uppsala kommun.

Under de dryga två månader som Uppsala BLC hittills varit i drift har inga avvikelser registrerats.

– Våra chaufförer är otroligt duktiga, de kan området och den här typen av uppdrag, säger Christian Wall.

Uppsala BLC öppnade den första mars i år och drivs av Wiklunds som har lång erfarenhet av att bedriva logistikcenter, bland annat vid bygget av Norra Djurgårdsstaden, ett av Europas mest omfattande stadsutvecklingsområden. I höst flyttar Uppsala BLC till en nybyggd anläggning i Gnista, nära byggprojekten som logistikcentret servar.

Tillbaka

  • 98Anställda
  • 2Elhybrider
  • 63970784 Kilo insamlat avfall i år
  • 0 %Ecodriving
  • 4,5 av 5Nöjda kunder

Vår solcellsproduktion

Våra solceller har producerat tillräckligt med el för att:

försörja över 5 686 hushåll 18 000 kwh/år per hushåll

Eller ladda fler än 1 364 837 elbilar Bil med 75 kwh batteri

Vår el-produktion de senaste 12 månaderna:

Kontakt: 08-505 956 00