Logga in

100 procent sorterat avfall vid bygget av ny akutvårdsbyggnad på Danderyds sjukhus

Danderyds sjukhus är ett av de sjukhus som byggs om och byggs ut för att möta det växande vårdbehovet i Stockholms län. Sjukhuset befinner sig i sin största förändring sedan invigningen år 1964, och det görs stora insatser för att utveckla vården på sjukhuset. En viktig del i detta arbete är bygget av en ny akut- och behandlingsbyggnad. Samtliga avdelningar tas i skarp drift den 6 oktober i år.

Under byggtiden har Wiklunds haft det viktiga uppdraget att ta hand om logistik, avfallshantering och checkpoint. Wiklunds har tillsammans med generalentreprenören Hent och övriga entreprenörer uppnått 100 procents sorteringsgrad av byggavfallet, vilket är en mycket stark bedrift.

Certifierat enligt Miljöbyggnad Guld

– Under hela byggtiden har vi haft ett starkt fokus på koordinering av entreprenörer och renlighet. Redan från början var vi stenhårda på att allt material skulle källsorteras. Wiklunds personal på plats gjorde ett mycket bra jobb. Deras insats var väldigt betydelsefull för att byggnaden kunde certifieras enligt de mycket högt ställda kraven för Miljöbyggnad Guld, säger Lennart Lessnert, projektledare HENT.

(Den slutgiltiga certifieringen får fastighetsägaren Locum om två år när energiprestanda och inomhusmiljö har följts upp under ett års full drift).

Fortsatt förtroende vid driftsättningen av akutvårdsbyggnaden

Under våren och sommaren 2019 pågår ett intensivt arbete med att utrusta, aktivera och stresstesta vårdavdelningarna i den färdiga byggnaden. Wiklunds har fått förtroendet att ta hand om avfallslogistik, in– och uttransporter, flaggvakter vid ambulanstransportvägen, avfall, inbärning av en stor del av utrustningen samt bemannad checkpoint under projektets cirka sex månader.

– Vi hjälper även till med montage och utplacering av viss inredning. Vi försöker hela tiden var så effektiva och flexibla som möjligt, säger Wiklunds logistikkoordinator, Dimitris Gioudas.

All ny utrustning lossas och avemballeras i den nya ambulanshallen, som fungerar som tillfälligt mellanlager, innan den transporteras upp till respektive våningsplan. Eftersom det samtidigt pågår vårdsimuleringar och klinisk provdrift är tät kommunikation med beställaren Region Stockholm oerhört viktig. Varje fredag går Wiklunds logistikkoordinator och Patrik Löfgren, tidsplanerare på Region Stockholms programkontor på Danderyds sjukhus, igenom kommande veckas planering och vilka vårdaktiviteter som eventuellt kan påverka utrustningsprojektet.

– Wiklunds gör ett bra jobb, det är smidigt att de har haft hand om logistiken under byggtiden och redan hade en fungerande organisation på plats när arbetet med driftsättningen inleddes. Vi har också stor nytta av att deras personal kan fungera som extra resurs och lösa olika praktiska problem som dyker upp. Tack vare det kan vi fokusera på att kliniskt driftsätta den nya akutvårdsbygganden, säger Patrik Löfgren.

 

Tillbaka

  • 98Anställda
  • 2Elhybrider
  • 63976929 Kilo insamlat avfall i år
  • 0 %Ecodriving
  • 4,5 av 5Nöjda kunder

Vår solcellsproduktion

Våra solceller har producerat tillräckligt med el för att:

försörja över 5 686 hushåll 18 000 kwh/år per hushåll

Eller ladda fler än 1 364 837 elbilar Bil med 75 kwh batteri

Vår el-produktion de senaste 12 månaderna:

Kontakt: 08-505 956 00